úterý 1. října 2013

Třeťák zahájen

Co k tomu říct. Snad jen to, že druhé patro může být prvním patrem a že 130 studentů se jen s obtížemi vejde do posluchárny pro 90 lidí. (Jen tak pro zajímavost - v prváku nás bylo přes dvě stovky, přesný počet nevím.) Při přednášce z patofyziologie mě dojal profesor Kuba, který na ústavu vládne společně s manželkou, když začal rozdávat seznam otázek ke zkoušce. Už jen to, že otázky poskytnou takhle brzo, ale že je i rozdají, no to je prostě k neuvěření. Méně zábavné bylo jeho oznámení, že studenti kašlou na CNS, protože se bere až na konci letního semestru, tak letos nově zavádí, že když mezi třemi vytaženými otázkami nebude CNS, stejně ze zeptají. Třeba to byl fór.

Nemám moc ráda tyhle úvody do předmětů. Zkratkovité exkurze do historie mi stejně moc nedají a povídání o tom, čím se předmět zabývá a vymezení základních termínů je přes všechnu snahu přednášejících stejně nuda. I když na patologii jsem se dozvěděla, že Božena Němcová byla těžce zatížená na lékaře a mediky a randila i s panem Lamblem, někdejším docentem patologické anatomie. Zdá se, že třídní na gymplu vynechal v hodinách literatury všechny podstatné věci. :)

Patofyziologie je samozřejmě nejdůležitější předmět pod sluncem a bude nás učit přemýšlet, chápat a předvídat. Patologická anatomie je oproti ní méně významná.

Patologická anatomie je samozřejmě nejdůležitější předmět pod sluncem, a když se ji naučíme, interna nám nebude dělat potíže. Patologická fyziologie je oproti ní méně významná.

Skylla a Charybda.

Byli jsme též poučeni, jak se k pacientovi nechovat blbě, což možná bude složitější, než se zdálo. Ale i tak se nemůžu dočkat, až tasím fonendoskop.

2 komentáře:

  1. Co se přesne učí na patofyziologii a patologické anatomii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patofyziologie zkoumá, jak funguje (spíš nefunguje) lidské tělo v případě nějaké choroby (předmět navazuje na fyziologii, která učí o dějích v normálním zdravém organismu).
      Patologická anatomie učí o konkrétních nemocech a jak se projevují. Projevy nemoci se zkoumají pod mikroskopem na vzorku tkáně nebo přímo při pitvě na změněných orgánech. Patolog zjišťuje, na co člověk umřel, u živých pacientů z odebraných vzorků stanovuje nebo potvrzuje klinickou diagnózu.

      Vymazat