neděle 23. listopadu 2014

Etický pahýl

Achjo, přes víkend jsem skoro nic neudělala a začínat něco v neděli večer stejně nemá cenu, tak alespoň sesmolím jeden krátký článek. Ale nejdřív ze všeho jeden vzkaz - koukejte přijít na naše půlení! Tenhle týden ve čtvrtek na Střeláku! :)

Teď máme internu. Byli jsme na JIPce gerontometabolické kliniky. Koncentrát deprese. Stáří a nemoc ve své ryzí podobě. 

Měli jsme pacientku, starou paní, přesný věk si nepamatuji, ale do 90 jí moc nechybělo. Na JIPce se ocitla kvůli opakovaným kolapsům, které byly důsledkem bradykardie. Jak k bradykardii došlo? Paní má chronické renální selhání, užívá kalium šetřící diuretika - obojí vede k hyperkalémii. Hyperkalémie je spojená s bradykardií. Paní navíc užívala beta blokátory a digoxin - taky způsobují bradykardii. Všechno se to takhle sešlo a a výsledkem byly ony kolapsy. Jednoduchý jako facka, že jo? :) My jsme to samozřejmě nevyluštili, tohle nám řekl až doktor, který nás měl na starosti. Nás paní naopak slušně mystifikovala, když tvrdila, že má mitrální stenózu a hypotenzi. Ve skutečnosti je to aortální stenóza a hypertenze. :) 

Koncentrát deprese. Stáří a nemoc ve své ryzí podobě. Ale taky je to hrozně zajímavé! :)

Těch pacientů bylo samozřejmě víc a článek měl být podstatně delší, jenže to byly docela specifické případy, a já mám pocit, že tady je určitá, byť velice malá šance, že by sem mohl natrefit někdo, kdo by zmiňované pacienty znal a došlo by mu, že píšu o nich. Ono asi není moc košer psát o pacientech na blogu, kde si to může kdokoliv přečíst. Takže mažu asi dvě třetiny napsaného textu a nechávám jen tenhle pahýl... Etický pahýl.


Když článek za nic nestojí, tak snad výběr hudby bude lepší...

Žádné komentáře:

Okomentovat