neděle 2. srpna 2015

Biologie - 1. + 2. ročník

Biologie je relativně pohodový předmět, který vás čeká v letním semestru 1. ročníku a v zimním semestru 2. ročníku. V prváku vám pravděpodobně biologie bude úplně ukradená, ale v druháku si na ni vyhraďte čas. Jednak je to (alespoň dle mého mínění) dost zajímavé a některé věci se vám budou hodit do dalších předmětů.

Výuka probíhá formou přednášek a praktik. Valnou většinu přednášek odvykládá prof. Červinka a vsadím se s vámi o co chcete, že určitě nezapomene zmínit historku, jak chtěli na půdě naší lékařské fakulty usmířit Watsona a Cricka (dost možná ji uslyšíte víckrát). :D Na přednášky choďte, jsou dobré a často i docela zábavné. Praktika jsou jednou týdně a s naším asistentem jsme žádné průběžné testy nepsali, ani se nezkoušelo. Jak je to bylo jinde, netuším. Většina praktických cvičení byla výborná (např. sestavování karyotypu, elektroforéza), jen některá byla vysloveně nudná (např. prohlížení si preparátů varlat sarančete). Z praktik je třeba vypracovat protokoly, na jejich konci je odevzdáte. V letním semestru si také vyberete jeden odborný článek z oblasti biologie, vlastními slovy popíšete, o čem je, a odešlete to asistentovi na e-mail. V zimním semestru musíte zpracovat referát na zadané téma.

Na zápočtové testy se naučte hlavně podklady na praktika a neuděláte špatně, když si alespoň trochu projdete přednášky. Hranice úspěšnosti je na 75%, klasicky máte dva opravné pokusy. Náročnost není nijak závratná, ale během jednoho večera se to nenaučíte. :)

A teď už ke zkoušce - na učení si vyhraďte asi 14 dní, mělo by to bohatě stačit. Učit se můžete klidně z jen z poskytnutých prezentací z přednášek, nicméně je lepší mít po ruce nějakou knížku. Menším zádrhelem bylo, že některé otázky nebyly vůbec zmíněny v přednáškách, ani v učebnicích, proto jsem během učení se na zkoušku strávila poměrně dost času googlením. U zkoušky si táhnete 3 otázky a celé se to nese v poměrně přátelském duchu, neslyšela jsem o nikom, kdo by si stěžoval na nepříjemné zkoušející.

Na závěr něco málo k učebnicím - v knihovně nafasujete zastaralého (zeleného) Nečase, novější (žluté) vydání je (nebo alespoň bylo) vyhrazené pro zubaře. I z toho starého Nečase se dá učit, ale královnou mezi učebnicemi biologie je kniha Základy buněčné biologie od Albertse. I profesor Červinka ji opakovaně doporučoval. Je to pořádná bichle, ale jestli vás biologie zaujala, tak si ji určitě sežeňte. Čte se úžasně a má nádherné ilustrace.

4 komentáře:

  1. Ahoj, jenom poupravím :) Referát na zadané téma je v zimním semestru druháku, odborný článek potom v letním semestru prváku, ale jinak je zbytek přesně tak, jak píšeš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, už je to opravené. Nevím, jak se mi to povedlo, jasně si vzpomínám na svůj referát na geneticky modifikované potraviny v zimním semestru :D

      Vymazat
  2. Ahoj, hodíš sem nějaký článek k patfyz a patologii? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O patologii jsem už psala, k patfyz něco sepíšu. :)

      Vymazat