neděle 19. července 2015

Biochemie - 2. ročník

Biochemie je předmět, se kterým se budete potkávat ve druhém ročníku, a i když má z biochemie leckdo obavy, tak vás mohu uklidnit, že rozhodně nejsou na místě. Myslím, že je docela těžké si biochemii díky fantastickým vyučujícím alespoň trochu neoblíbit. V pomyslné soutěži o nejsympatičtější ústav fakulty by Ústav biochemie s přehledem, tak asi o deset koňských délek, vyhrál. :)

Výuka probíhá formou přednášek, seminářů a praktických cvičení. Nejprve se probere anorganická a organická chemie, později se přejde na biochemii. Naprostá většina přednášek je skvělá, poskytnuté prezentace jsou taky bezva. Jednou týdně jsou praktika, na jejich začátku se zkouší, většinou z věcí, které souvisí s tématem praktika. Je to dost benigní záležitost. Jen tak namátkou, mezi témata praktik patřilo např. vyšetření enzymů u srdečních lézí, vyšetření moči atd. Vlastní praktika nejsou náročná, mě docela bavila. V průběhu praktického cvičení musíte vypracovat protokol, který na konci praktik předložíte asistentovi ke schválení.

Abyste si ty polymery lépe zapamatovali.
Jednou týdně bude mít vaše studijní skupina také seminář, kde se probírají témata, která si zaslouží více pozornosti a během přednášek pro ně nebyl prostor. Během seminářů (ale ne pokaždé) se píší testy, nejsou nijak zvlášť obtížné. Asi dvakrát, nebo třikrát budete místo testu psát esej. Dostanete nějaké téma a něco málo o něm napíšete. Myslím, že já jsem měla význam makroergní vazby a snad něco o antioxidantech. Hodnocení esejí je poměrně blahosklonné. K zápočtu musíte mít ze zkoušení, testů a esejí výsledný průměr do 3,0.

Když dokončíte anorganickou a organickou chemii, píše se semestrální test, kterým musíte projít. Co si pamatuji, tak nějak intenzivně jsem se na něj neučila, jen jsem si prošla skripta a přehled příkladů a testových otázek.

V letním semestru je to stejná písnička, jen zpracujete a prezentujete zadané téma. A teď už ke zkoušce. Má část písemnou a ústní. Test se píše ráno v den zkoušky, musíte ho zvládnout, abyste postoupili k ústní části zkoušky. U opravných termínů se už test nepíše. Pokud je všechno při starém, zkouší prof. Řezáčová, doc. Stoklasová a doc. Cerman. Mě zkoušela prof. Řezáčová a byla to jedna z nejpříjemnějších zkoušek vůbec. Z doslechu vím, že i doc. Stoklasová i doc. Cerman jsou velice příjemní. Pro úplnost dodávám, že se táhnou 3 otázky. A jak dlouho se na zkoušku učit? Tři týdny jsou, zvlášť jestli to s aminokyselinami a jejich metabolismem myslíte vážně, optimální.

Pokud jde o učebnice, tak si zcela vystačíte s tím, co dostanete v knihovně. Skripta na anorganickou a organickou chemii jsou mnohem lepší a srozumitelnější než leckterá středoškolská učebnice chemie. A v Ledvinově Biochemii pro studující medicíny je učivo také vyložené velmi dobře. Tolik vychvalovaná Harperova biochemie mě naopak nezaujala. Pokud chcete zkusit něco v angličtině, tak skvělá je Lehninger Principles of Biochemistry a Marks' Basic Medical Biochemistry

Žádné komentáře:

Okomentovat