středa 1. července 2015

Dermatovenerologie - 4. ročník

Tak jo, dermatovenerologii mám zčerstva za sebou, tak k ní něco napíšu. Jak je z nadpisu patrné, jedná se o předmět 4. ročníku, setkáte se s ním v letním semestru. Výuka probíhá formou přednášek a praktických cvičení. K přednáškám vám nic nepovím, jelikož jsem na žádné nebyla. Pokud jde o praktika, tak vězte následující - celé to proběhne ve dvou týdnech, vyslechnete si pár mikrolekcí, podíváte se do ambulancí a poraden, dozvíte se, jak probíhá fototerapie, navštívíte pacienty na lůžkovém oddělení atd. Jo, taky budete poučeni, jak se podává hlášení pohlavních nemocí. :)

Během praktik se může psát test, naše skupina ho psala dvakrát. Jeho výsledek vám zapíší do karty, ale zřejmě se k němu nijak významně nepřihlíží. Zápočet se dává za splněnou docházku. Můžete mít dvě absence.

Na zkoušku se stačí učit ze skript (kde se mimo jiné dozvíte, že silonové ponožky se zcela určitě nehodí pro práci v gumových holínkách) a z učebnice. Ale opravdu není dobré kožní podcenit, protože ať se to nezdá, tak těch informací je tam docela dost a pamatuje se to blbě. Lepší je počítat tak s dvanácti dny učení, i když se našli i tací, co to zvládli za čtyři dny. Zkouška má část praktickou a teoretickou. Praktická část - jdete k pacientovi a vyšetříte ho. Prostě anamnéza a podíváte se, co na té kůži má. S velkou pravděpodobností dostanete pacienta s psoriázou, tak je dobré o ní něco vědět. :) Pak to odprezentujete, zkoušející se na něco zeptá, ukáže vám na pacientovi nějaké kožní eflorescence, které pojmenujete, a to je všechno. V teoretické části si vytáhnete 5 receptů, které musíte napsat, a 3 otázky. Mě zkoušel doc. Ettler a byl fajn, byl trpělivý a všechno to ze mě dostal. :) Ptal se i na věci, které s vytaženými otázkami nesouvisely, ale nebylo to nic těžkého. Z minulých let se nesly zvěsti, že zkouška u doc. Nožičkové není žádná legrace, ale co jsem slyšela, tak letos byla hodná. A doc. Salavec se zase vyptává na latinské citáty (Mortui vivos docent.) a nositele Nobelovy ceny za fyziku. :D

Desperado. Kdo neviděl, tak to napraví. Nejlepší film Roberta Rodrigueze.

Žádné komentáře:

Okomentovat