pátek 13. září 2013

Anatomie - 1. ročník

Anatomie je děsivá. Je to setsakra drsná holka, která vás, když si nedáte pozor, knokautuje levým hákem. Strávíte s ní dva semestry (i když by si zasloužila přinejmenším tři) a pokud ji zdoláte, budete odměněni značným počtem kreditů, 11 za zimní semestr, 13 za letní.

Výuka probíhá formou přednášek a praktik, v letním semestru jsou jednou týdně pitvy. Nejprve k přednáškám - prakticky všechno odvykládá doc. Slížová a její přednášky jsou bezvadné, ale i tak se anatomie těžko vstřebává. Na každé přednášce vás zavalí lavina nových termínů, a protože budete nevyspalí a před praktikem si budete na poslední chvíli opakovat, počítejte s tím, že ve výsledku si moc neodnesete. Ale byla by škoda, kdyby takhle dobré přednášky přišly nazmar, proto vám doporučím následující - zkuste si přednášku nahrát, pak si ji doma (ideálně ten samý den) přehrajte a to samé udělejte, až se budete učit na dané praktikum. Mně to (zvlášť u nervového systému) ohromně pomohlo a rychleji jsem pronikla do anatomického Matrixu. :)

Praktika jsou v zimním semestru dvakrát týdně, vede je asistent, který s vámi projde všechny struktury, zodpoví všechny otázky a vysvětlí eventuální nejasnosti. Někdy vám zadá úkol (např. namalovat schéma), jindy se ústně dotazuje. Na začátku praktika se píše mikrotest, který prověří, zda jste se dostatečně připravili. K zápočtu je vyžadováno, abyste alespoň 60% testů napsali nejhůře za tři. Když to nevyjde, na konci semestru píšete test, kde jsou otázky ze všech praktik. To rozhodně nechcete, tak si mikrotesty pohlídejte.

Už jsem to psala jinde - potíž s praktiky je v tom, že jsou dvakrát týdně a nálož učiva je více než slušná. Dopadne to tak, že den před praktikem se učíte už na další praktikum, do toho přednášky a ve výsledku jen u anatomie bojujete na třech frontách. Proto ještě jednou doporučuji věnovat pozornost přednáškám. Získáte slušný přehled a ta mongolština v učebnicích bude dávat větší smysl.

V zimním semestru vás vedle zápočtového testu z GIT čeká praporkový test. Píše se někdy na konci listopadu a je to docela sranda. Během poměrně krátkého času na pitevně oběhnete stoly s preparáty, kde jsou patřičné struktury označené praporky. Vaším úkolem je struktury rozpoznat a zapsat (všechno možné z kosterní, svalové soustavy, nervy, cévy… jo, je toho hodně), alespoň 60% musí být dobře. Na cestě mezi stoly potkáte i RTG snímek a nějakou otázku. V případě neúspěchu máte další dva pokusy na opravu, test musíte zvládnout.

Když přečkáte praporkový test, na konci semestru si napíšete zápočtový test z GIT. Je to asi 25 otázek, někde jsou podotázky, zaškrtáváte, popisujete, dopisujete… Opět máte dva pokusy na opravu. Obecně platí, že když vám nějaký test nevyjde, je vhodné si ho opravit co nejdříve, protože pak se přiřítí další testy a nebudete stíhat. Mluvím z vlastní zkušenosti. Nenapsala jsem test z GITka, opravu odkládala a nakonec ho dopisovala někdy během srpna, kdy jsem šílela z histologie.

Tak hurá na letní semestr. Vše zůstává stejné, jediný rozdíl je v tom, že jedno praktikum se stává pitevním praktikem. Na pitvy si obstaráte vlastní nářadíčko (skalpel, náhradní ostří, pinzeta), vyberete si oblast, kterou chcete pitvat (hlava, krk, hrudník, břicho, končetiny), a jde se na to. Během pitevního praktika se skupina rozdělí na dvě půlky, jedna pitvá neporušené tělo (budete tam docela dost namačkaní), druhá se učí nebo si pitvá na malé pitevně už rozdělané preparáty. Po cca hodině a půl se prohodíte.

Po pravdě řečeno, mně pitva moc nedala. Ono když stojíte na jedné noze, bokem se snažíte vecpat mezi ostatní, vyhýbáte se všem těm skalpelům a snažíte se nikoho neprobodnout, tak se nepracuje moc pohodlně. A stejně většinu pitev strávíte odstraňováním tuku, ve kterém se všechny ty nervy a cévy ztrácejí a vy pitváte víceméně poslepu a snažíte se nic nepřeříznout. Ale i tak je to docela zajímavé. Jo a musíte sepsat pitevní esej. Nic složitého.

Možná se teď radujete, že se píše jen jeden mikrotest týdně. To sice jo, ale většinu letního semestru se probírá nervový systém a věřte mi, že i s jedním mikrotestem toho budete mít plné brýle. Nervák je těžký, fakt těžký. Je to dost komplexní učivo, a jestliže u pohybového systému bylo celkem jedno, jestli jste se nestihli naučit ruku, protože s nohou jste stejně začínali od nuly, tak tady je průšvih, když něco nepochopíte, jelikož všechno na sebe navazuje a všechno souvisí se vším. Na konci semestru vás čeká zápočtový test z urogenitálu a nerváku. Je to podobná záležitost jako test z GIT, jen mnohem těžší. Nejde to očůrat.

A teď už zkouška. 215 otázek, alespoň měsíc učení, Čiháky musíte umět, jak když bičem mrská. Táhnou se tři otázky, zkouší doc. Slížová, Hájek a Krs. Já jsem byla u Hájka a zkoušení bylo pohodové, pomáhal, na nic zákeřného se neptal. Zkoušení je ústní, pokud máte otázku z pohybového systému, budete ukazovat na kostře, a když si vytáhnete něco z mozku, tak vám dají řezy.

Tak abych to shrnula - anatomie je hrozná, příšerná, pekelná, ble… Díky ní jsem zestárla o deset let. Ale s notnou dávkou štěstí se to dá přežít. :)

8 komentářů:

  1. Díky za další příspěvek, koukám, že se mám na co těšit :-) Jenom prosím dotaz k těm mikrotestům. Z kolika otázek se sestává? A jsou ty otázky někde předem napsaný. Koukal jsem loni, že když se rozklikly náplně praktik, tak tam byly pod tím plánem napsaný nějaký otázky. To jsou ty, co jsou v mikrotestech? (Asi ne, co? :-))
    Ještě se chci zeptat, u nás na fb skupině se řešili přednášky a někteří lidi už se zřejmě začali učit první přednášku z anatomie a histologie. Jaký na to máš názor? Asi ještě užívat volna a nic nehrotit, dokud to nebude nutný, viď? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázek je myslím pět a jo, je to ono, ty otázky u náplní praktik. Je to jen tak na ukázku, ale třeba se poštěstí a alespoň jedna z nich bude v mikrotestu. :)
      A že se učí dopředu? Pár takových se vždycky najde, ale spíš je to výraz nepotlačitelného nadšení než čehokoli jiného. Však je to brzy přejde. :) Lepší bude vysát ten ubohý zbytek prázdnin až na samou dřeň. :)

      Vymazat
  2. Ahoj,
    prosím tě, a jak je to v letním semestru s mikrotesty, když nedám těch 60%? je ústní zkoušení? v syllabech na sisu u anatomie II se o mikrotestech už nezmiňují :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co vím, tak se psal test, z každého praktika jedna otázka.

      Vymazat
  3. ahoj :) bojim sa že nebudem mať tych 60% z mikrotestov, zaratavaju sa mi do tochto priemeru aj ústne skušania počas praktika? teda mam šancu vylepšit si svoje percento? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jestli se do průměru započítávají i tyhle známky, to netuším. Lepší bude zeptat se vyučujícího, kterého máte na praktika.

      Vymazat
  4. Ahoj, chci se zeptat, jestli můžeš popsat, kdy jsi zvládla jednotlivé zkoušky v prváku. Nemám fyziku, histologii ani anatomii, tak nevím, jestli to nám vzdát, nebo jestli mám ještě zabojovat. Mám se učit na všechny zkoušky najednou, nebo jestli se mám soustředit na to, abych se dostala do meziročníku, to by mi stačilo zvládnout jenom fyziku a histologii? Ve fyzice jsem při druhém pokusu neprošla přes příklady, CNS mi uteklo o fous....Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, promiň, že odpovídám až takhle pozdě. Hlavně nic nevzdávej! Nevím, jak jsou teď vypsané termíny, ale pokud jsou vypsané nějak vhodně, tak bych se do konce srpna snažila zvládnou biofyziku a histologii (určitě už o nich něco víš a nezačínáš od nuly - za měsíc se to dá naučit, pokud se tomu člověk fakt odhodlaně věnuje - vím, že to vypadá hrozně, ale není to žádná Mission Impossible). Když to vyjde, tak během září budeš mít prostor na anatomii. A jestli máš víc termínů na opravu, tak je využij všechny, dokud to jde. Klidně na tu zkoušku jdi, i když umíš jenom půlku. Když to nevyjde, tak nevadí. Největší blbost je jít na konci září na první termín. Já jsem na tom v prváku byla hodně podobně jako ty a vypustila jsem anatomii, protože se mi zdálo, že už není žádná šance se to naučit. Kdybych dneska byla ve stejné situaci, tak ty termíny vyčerpám stůj co stůj.
      Ještě jednou se omlouvám za pozdní odpověď a držím palce. Jo, a případný meziročník není žádná tragédie. :)

      Vymazat