čtvrtek 5. září 2013

Učebnice do prváku

Lékařská fakulta vám učebnice zapůjčí, dopředu si nic nekupujte. Do knihovny si pro knížky zajděte až poté, co si zařídíte kartu ISIC. Za zapůjčení učebnic na jeden akademický rok platíte 250 Kč, a když budete mít štěstí, nafasujete relativně nové učebnice, ti méně šťastní se budou muset spokojit s odrbanými saláty. Všichni dostanete první dva Čiháky, třetí díl nebyl pro všechny, ti místo toho dostali skripta. Dají vám starý atlas od Sinělnikova (k ničemu mi nebyl), nějaká anatomická skripta, učebnici na latinu, latinsko-český slovník, takovou žlutou mizernou učebnici histologie a skripta z biofyziky. Někdo bude mít štěstí na histologický atlas, jinému přihodí učebnici biofyziky. Zkuste se zeptat, jestli vám nedají histologii od Junqueiry, to je docela dobrý text.

Teď malé varování - zdaleka jsem nevyjmenovala všechny učebnice, je jich opravdu hodně a nečekejte, že si je odnesete v baťůžku. Takhle jsem tam tehdy přišla já a odcházela s batohem narvaným k prasknutí a v každé ruce svázaný balík knih. Pěšky jsem je táhla přes půl města a domů dorazila na pokraji vyčerpání. :) Pro útěchu uvádím, že v dalších ročnících je učebnic podstatně méně.

Během studia pak sami uvážíte, zda nepotřebujete nějakou učebnici navíc. Já jsem zainvestovala do vlastních Čiháků, pořídila si Netterův atlas a Medicínskou biofyziku (protože mně absolutně nevyhovovala zapůjčená skripta). Spoustu učebnic vám zapůjčí v knihovně na (nejsem si jistá, knihovnu navštěvuji minimálně) dva měsíce, ve výsledku vás učebnice nemusí skoro nic stát.

Další informace o Lékařské knihovně najdete tady.

4 komentáře:

  1. Ahoj. Kdy se na medine začíjí "léčit lidi"? Nebo kdy se k temu začne alespoň schylovat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že mluvit o léčení během studia medicíny je tak trochu nadsázka. :) Ve třeťáku se pomalu přesouváme od teoretických oborů ke klinickým, dostaneme se do nemocnice a na pacientech se budeme učit fyzikální vyšetření - poklep, pohmat, poslech atd. Výuka v dalších ročnících probíhá převážně v nemocnici, ale když už nás k něčemu pustí, tak máme za zadkem plně kvalifikovaného lékaře, který na všechno dohlíží. Rozhodně to není tak, že by medici stanovili diagnózu, předepsali léky - spíš se jenom díváme a praktických zkušeností získáme jen pomálu. Z fakulty vyjdeme po šesti letech s titulem MUDr., ale ve výsledku je to pouze předehra k tomu, aby se člověk stal opravdovým lékařem.

      Vymazat
  2. Aha, a co tě čeká po skončení fakulty? Jak dlouho trvá udělat si atestace? Kolik ich musíš mít? Kdy probíhá specializace? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Během studia, kdy studenti postupně projdou všechny obory, si zvolí, čemu by se chtěli věnovat. Řekněme, že někoho zajímá plastická chirurgie, a tak si už v posledním ročníku bude hledat nemocnici, kde mají volné místo. Systém atestací je teď organizován tak, že první dva roky v praxi musí lékař projít tzv. základním kmenem, který je společný pro příbuzné obory – např. plastická chirurgie bude mít chirurgický kmen, nefrologie interní kmen atd. Lékař pracuje na oddělení, kam nastoupil, a zároveň ho čekají různé stáže, kde se seznámí s podobnými obory. Třeba oftalmolog nebude mít stáž na ortopedii, ale dost možná si odpracuje něco na neurologii. Dvouletý základní kmen je ukončený zkouškou a pak následuje příprava ve vlastním oboru. To trvá kolem čtyř let, lékař by měl být pod dohledem již atestovaného lékaře. Nemám moc velkou představu, co přesně příprava na atestaci obnáší, ale zjevně jde o různá školení, semináře a lékař má logbook, ve kterém jsou úkony, které musí splnit. Atestace je pak po splnění všech požadavků ukončena zkouškou. Ve výsledku je atestace jen jedna, ale u některých vysoce specializovaných oborů si lékař musí udělat nástavbu, která taky nějaký čas zabere. Takže pro upřesnění – lékař ukončí fakultu, je mu 26 let a až někdy ve 33 letech se stane plně kvalifikovaným doktorem.

      Vymazat