pátek 16. srpna 2013

Latina - 1. ročník

Latina je dvousemestrový předmět v prvním ročníku, stručně bych ho charakterizovala asi takto - hodně práce a skoro žádné koláče, totiž ubohé čtyři kredity za zimní a letní semestr. Kreditové ohodnocení naznačuje, že se jedná o doplňkový předmět, ale slovíček jsou tři ,ehm, zadky a strávíte nad nimi dost času, který budete potřebovat jinde.

Během výuky absolvujete absolutní gramatické minimum, naučíte se napsat recept a místo Vergilia budete ležet v pitevních protokolech. Čeká vás pár testů menšího rozsahu plus zápočtové testy, které jsou poněkud náročnější, hranice pro úspěšnost byla nastavena vysoko, na sedmdesát procent nebo tak nějak. Pokud jde o zkoušku, vězte následující - první pokus je písemný (vyskloňování sousloví, překlad, napsání receptu, doplňování koncovek), další pokusy jsou formou ústního zkoušení. Týden učení by měl stačit. První termíny zkoušky jsou už někdy na začátku května, je dobré mít latinu z krku co nejdříve a nekomplikovat si život (mohla bych vyprávět).

Smyslem latiny je co nejrychleji rozšířit vaše znalosti lékařské terminologie, abyste při studiu nemuseli mít po ruce latinsko-český slovník. Anatomie se pak učí mnohem lépe, když víte, že sulcus tendinis musculi flexoris hallucis longi není kouzelná formule, ale žlábek pro šlachu dlouhého ohybače palce na noze. K výuce a vyučujícímu (Pavel Nečas) nemůžu říct nic špatného (spíš naopak), ale celé čtyřkreditové otročení zabírá neúměrné množství času.

Žádné komentáře:

Okomentovat