neděle 4. srpna 2013

Několik tipů ke studiu

  1. Najděte si dobrý učební materiál, nespokojte se s tím, co nafasujete v knihovně. Zeptejte se starších kolegů, z čeho se učili, zapátrejte v knihovně nebo na internetu. A nebojte se zahraniční literatury, některé texty ty české mnohonásobně převyšují. Například fyziologii jsem se učila z Guytona, naprosto brilantní učebnice, která mi stála za tu námahu, že jsem ji celou přelouskala v angličtině. Na druhou stranu si leckdy vystačíte s přednáškami a shánění učebnic odpadá. 
  2. Tohle souvisí s předchozím bodem - naučte se dobře anglicky, nebojte se učebnic v angličtině, zkuste si nějakou přečíst, klidně se pusťte i do beletrie v angličtině.
  3. Popřemýšlejte o tom, zda nechcete investovat do nějakého tabletu. V zimě jsem si pořídila iPad a při učení ho velmi často využívám. Jaké jsou jeho výhody? Kdybych si všechny přednášky tiskla, padl by na to menší les a taky bych vyhodila poměrně dost peněz za inkoust. Teď používám aplikaci GoodReader® a v ní mám uložené všechna pdfka z přednášek, různá skripta a učebnice. V aplikaci můžu text jednoduše zvýrazňovat, podtrhávat, připisovat poznámky - sice to není stejně pohodlné jako papír a tužka, ale i tak se v ní pracuje velice dobře. Jo, a taky vám poděkují vaše záda, když do školy nebudete tahat ty těžké bichle, ale jen svůj tablet. 
    Z dalších aplikací bych mohla jmenovat třeba Flashcards (prostě kartičky, ale v digitální podobě - na slovíčka a nové pojmy je to boží) a Stethoscope, kde si můžete poslechnout, jak zní nedomykavost mitrální chlopně, stridor atd. A zdarma si můžete pořídit atlas Gray's Anatomy.
  4. Pokud zjistíte, že jste se doteď pořádně neučili, že jste si na gymplu vystačili s učebním stylem „si to jednou přečtu", a teď je to žalostně málo, tak se co pokuste co nejrychleji zjistit, jaký jste studijní typ. Někomu pomůže nahrát si přednášku a doma si ji pustit znovu, jinému přednášky nic nedají a všechno se učí z učebnic, další nedá dopustit na kartičky, vytváří si vlastní schémata atd. Ale nezapomeňte, že jádrem každého učebního stylu je tvrdá práce, sednout si na zadek a jet. :)  
  5. Neexistuje žádná jednoduchá cesta, jak do sebe učivo nacpat. Během semestru se neustálým učením musíte udržovat v obraze, nesmíte zpomalit a nechat si učivo utéct, dohání se to strašně těžko, nemluvě o tom, že se vám pak opravné testy můžou  nashromáždit v jeden týden a pak je to teprve k pos*ání. A co zkouškové? Počítejte s tím, že s anatomií strávíte měsíc 8 hodin denně a stejně budete rádi, když to stihnete. Je toho strašně moc a každé, byť malé zaváhání se v konečném účtování počítá. Nic nepodceňte.
  6. I když máte učení nad hlavu, udělejte si na sebe čas, sejděte se s kamarády nepoznamenanými medicínou, jděte do kina, na pivo, zaběhat si, zahrát si tenis, prostě dejte učení na pár hodin vale. Udržujte kontakt s normálním světem a připomínejte si, že „Když nejde o život, jde o ho*no."
  7. Spěte, po půlnoci se toho stejně už moc nenaučíte. Celý zimní semestr v prváku jsem byla při přednáškách a prakticích naprosto nepoužitelná, protože jsem nespala ani šest hodin. 
  8. Najděte si motivaci, která vás přes všechny ty útrapy studia dostane. Tahle škola je bez motivace nekonečně obtížná. Mě motivuje vlastní zvídavost, jistota zaměstnání a vědomí, že se budu moci postarat o své blízké a (jak smutně tohle zní) zajistit, aby se jim dostalo v českém zdravotnictví dobré péče.

Žádné komentáře:

Okomentovat