pátek 16. srpna 2013

Biofyzika a biostatistika - 1. ročník

Podobně jako na jiných lékařských fakultách je i na LFHK jednosemestrová Biofyzika a biostatistika prvním předmětem, ze kterého děláte zkoušku. Výuka probíhá formou přednášek, praktik a seminářů a za celou srandu dostanete 10 kreditů. Přednášky radši navštěvujte, přece jenom přednášející občas zmíní, na co se ten či onen u zkoušky ptá. Praktika jsou fajn, budete si hrát se rtuťovým a digitálním tonometrem, natočíte EKG, ultrazvukem si najdete karotidy, na perimetru si změříte zorné pole atd. Ze svých měření vypracujete protokoly, jsou nutné k udělení zápočtu. Přes Moodle budete psát jednoduché testíky, které ale často nekorelují s tématem praktika. Další povinnost, kterou musíte splnit k udělení zápočtu, je sepsání a přednesení referátu.

No a teď k těm obtížnějším záležitostem - píšou se dva velké testy, jeden z biostatistiky, druhý z biofyziky. Jsou to multiple choice testy s teorií i příklady, klasicky máte tři pokusy. Pokud testy zvládnete do určitého průměru, snad 1,5, můžete jít na předtermín a vyhnete se písemnému předzkouškovému testu. Náročnost testů není nijak závratná, ale rozhodně je nepodceňte, další pokusy totiž byly značně obtížnější. Předzkouškový test obsahuje to, co oba velké testy, myslím, že je také formou multiple choice. Když test nenapíšete, první pokus na zkoušku vám propadá a máte automaticky za čtyři. Pak už test neopravujete a jdete na první, respektive druhý pokus zkoušky. U zkoušky si vyberete „svůj" příklad z biostatistiky, ke kterému vám (asi) počítač vylosuje tři otázky z biofyziky, a pokud si dobře pamatuji, tak jedna otázka byla ze samostudia (z vypracovaných referátů). Na potítku si v Excelu dáte dohromady příklad ze biostatistiky a napíšete si přípravu k biofyzice. A pak už jen čekáte na zkoušejícího (doc. Hanuš a prof. Stránský), kterého si můžete při přihlašování na zkoušku vybrat. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že oba zkouší podobně, je celkem jedno, ke komu půjdete, ale počítejte s tím, že učivu musíte alespoň trochu rozumět. A ani trochu matematiky není k zahození, slyšela jsem, že doc. Hanuš vyhodil studenta kvůli neznalosti grafu logaritmické funkce. Na zkoušku se budete učit asi deset dní, fyzikálně zdatnější jedinci to samozřejmě stihnou rychleji.

Něco ke studijním materiálům - v knihovně dostanete skripta, která bych ale neoznačila za studentsky přívětivá, zvlášť jestli s fyzikou moc nekamarádíte. Někomu budou stačit jen prezentace z přednášek, já jsem si pořídila Medicínskou biofyziku od Grady a knihovně jsem objevila postarší učebnici, snad Základy biofyziky a výpočetní techniky pro studující lékařství. 

A na závěr jedna rada - vynaložte všechny síly, abyste předmět zvládli v zimním zkouškovém, protože jinak se z toho v létě zblázníte. Trojboj anatomie, histologie, biofyzika je sebevražda.

Poznámka na konec: Výuka předmětu se trochu změnila, mám dojem, že u zkoušky si táhnete 4 otázky + biostatistiku a předzkouškový test nepíše celý ročník společně, nýbrž si ho každý napíše na počítači v den zkoušky. 

2 komentáře:

  1. Ahoj, můžu se zeptat jak moc se využije středoškolská fyzika? Protože já jí neumím a nikdy ani pořádně neuměla. Děkuju..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moje znalosti fyziky byly prakticky nulové a taky jsem se biofyzikou nějak prokousala. Člověk rozhodně nemusí být latentní matfyzák, aby zkoušku udělal, i když procházka růžovým sadem to zrovna není. :)

      Vymazat