neděle 21. září 2014

Fyziologie - 2. ročník

Každý vyučující během úvodních hodin spustí chvalozpěv na svůj předmět, že je tím nejdůležitějším že všech předmětů universa. V případě fyziologie na tom něco je. Když umíte fyziologii, znáte pravidla hry. Jasně, potřebujete ještě farmakologii, patfyz, patologii a další, ale to už jsou jenom takové dodatky ke hře. Fyziologie je základ.

Tahle sranda vám zabere dva semestry, chodí se na přednášky a dvakrát týdně na praktika. Přednášky nebyly špatné, problém ale je, že když budete fyziologii jen pasivně poslouchat, tak si moc neodnesete. A soustředit se a přemýšlet o vykládané látce po celou dobu přednášky - no, není to jednoduché. Když jsem si jela vlastním tempem podle učebnice, dalo mi to mnohem víc než přednášky. Ale i tak je dobré přednášky navštěvovat, protože každý přednášející má „to svoje", co pak vyžaduje u zkoušky.

Praktika jsou fajn, je to zábava. Natočíte si EKG, spočítáte erytrocyty, zjistíte, kteří spolužáci si nečistí uši, budete humánně týrat potkana a králíka, točit se na židli, bodat se do prstů, ušních lalůčků, budete se snažit o nemožné - totiž udělat dokonalý krevní nátěr, podíváte se na kolegu/kolegyni, jak se dobrovolně dusí... Jak říkám, zábava. Veselí trochu kazí testy, které se píšou po dobrání daného systému. Není to (nebo aspoň v naší skupině to nebyla) žádná dávačka.  Mám dojem, že u testíku z kardiovaskuláru se pro velký úspěch dokonce přidával bonusový termín na opravu. Aby toho nebylo málo, tak se během praktik zkouší. Nevím, jak další vyučující, ale MUDr. Šafka se s tím vůbec nepáral. :D Jeho zkoušení bylo ovšem ohromně přínosné, vždy jsem si, ať už z pozice zkoušeného, nebo z mnohem milejší pozice diváka, skvěle ověřila, jestli danému tématu rozumím.

K zápočtu potřebujete napsat všechny testy a udělat jednu prezentaci. Na konci letního semestru vás čeká praktická zkouška - vytáhnete si téma jednoho praktika, a pokud je to možné, tak zopakujete pokus, úkon, který se na praktiku dělal. Řeknete něco k teorii, zkoušející položí pár otázek a je to. Pak už jenom ústní. :) Optimální jsou tři až čtyři týdny učení a stěžejním otázkám (tj. většině otázek) musíte opravdu rozumět. O zkoušejících kolují různé zvěsti, často v tom smyslu, že jsou nepříjemní a s oblibou pořádají letecké dny. :D Tak hrozné to zase není, i když Ústav fyziologie by v souboji s těžkou konkurencí pomyslnou cenu Ústav sympatie nejspíš nezískal. Já jsem šla na zkoušku k prof. Červinkové - je férová, nedává zákeřné otázky, ale chytá za slovo, tak bacha na to. :)

A na závěr učebnice. V knihovně dostanete Trojana. Nic moc, jsou tam dokonce chyby. (Něco jiného je starý Trojan, dvoudílná dobře napsaná učebnice.) Fyziologie od Kittnara je vlastně novější vydání Trojana a není o nic lepší. A teď pozor, Trojan ke zkoušce nemusí stačit. Není to můj výmysl, sama prof. Červinková nás na začátku semestru takto varovala. Dokonce když jsem se u zkoušky v jednom okamžiku na Trojana odvolávala, odvětila, že Trojan není autoritou, kterou by uznávala. Podobné zkušenosti u jiných zkoušejících mělo více lidí. Tak z čeho se učit? Fyziologickým ústavem dostatečně uznávanou učebnicí je Ganong. Dobrá učebnice, přeložená do češtiny. Akorát na první čtení je dost náročná. Ale když už se v tématu zhruba orientujete, tak poslouží skvěle. Sama jsem ji několikrát použila a s klidným svědomím ji můžu doporučit. Ale mým absolutním favoritem je Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology. Fantastická kniha napsaná tak jednoduše a přehledně, že by fyziologii pochopil i blbej. Je sice poměrně rozsáhlá a ukecaná, ale čas, který s ní strávíte, se vám bohatě vyplatí. Spousta přehledných schémat, grafů, obrázků... A navíc je tam i trochu patofyziologie, můžete ji tak využít i ve třeťáku. Guyton je fyziologická bible, na kterou přísahají studenti a učitelé po celém světě, a s ním budete u zkoušky neprůstřelní. Prý tu byly snahy přeložit Guytona do češtiny, ale sešlo z toho. Děsná škoda.
No a kdybyste chtěli být opravdu důkladní, tak si přečtěte knihu prof. Holečka o metabolismu. On se při zkoušce na metabolismus podrobně vyptává, tak mu můžete udělat radost a zarecitovat něco z jeho knížky. Četla jsem ji a je docela dobrá.

Abych to nějak uzavřela, tak dím toto - fyziologie patří mezi předměty, o kterých můžu bez zaváhání říct, že mě bavily, a myslím si, že právě fyziologie je nejdůležitějším předmětem prvních tří ročníků.

1 komentář:

  1. Ahoj, moc se mi líbí tvoje články ke studiu, Budeš dělat i např. ještě biochemii? Z čeho se mám k ní učit ke zkoušce?

    OdpovědětVymazat